Home > Firebug, Skripte, Tutorijal > Flash trace u firebug-u sa Thunderbolt Logger-om

Flash trace u firebug-u sa Thunderbolt Logger-om

Nisam dugo pisao i nadam se da ću naći više vremena za tutorijale i ostale stvari vezane uz flash. Da se iskupim predstavit ću vam Thunderbolt skriptu koju koristim neko vrijeme. Thunderbolt je logger skripta koja vam omogućava korištenje trace-a u Firebugu. Vrlo je jednostavna za korištenje,  sigurno će vam skratit vrijeme traženja grešaka, bugova i sličnih stvari  direktno kroz Firefox, a možete ju koristiti s actionscrioptom 2.0 i 3.0. Postoji i standalone AIR aplikacija koja vam služi da se Thuderbolt logger koristi bez firebug-a. Nisam probo pa nemogu više reć kako radi, al mislim da se kod nerazlikuje previše.

1. DOWNLOAD

Skriptu može te skinuti na službenoj stranici. Skinite actionscript 3.0 verziju za cs3 ili cs4 ovisno koju verziju koristite. Ja ću u ovom tutorijalu koristit flash cs3 tako da svi možete otvorit source fajlove.

2. INSTALACIJA

Napravite novi folder imena KLASE ili CLASSES (nije važno ime samo je važno da vi znate da su unutra klase)na mjestu gdje ga nećete obrisat(tipa desktop).
Unutar njega napravite dva foldera AS_2 i AS_3. Moj folder s eksternim actionscript 3.0 klasama nalazi se na d particiji  - d:/FLASH/CLASSES/AS_3_0. naravno
onda su actionscript 2.0 klase u AS_2 folderu.
Sad odpakirajte zip i kopirajte "org" folder koji se nalazi u "source" folderu u vaš CLASSES folder.

Gotovi smo s folderima idemo narihtat Flash da koristi te klase

Ako nemate upaljen flash upalite ga i odite u Edit/Preferences.../Category - Actionscript/. Sad kliknite na Actionscript 3.0 Settings... Prvo kliknite na + da kreirate novu putanju do klasa, onda kliknite na metu, nađite vaš CLASSES/AS_3 folder, označite ga(nemojte označavat org folder jer vam Thunderbolt neće radit) i kliknite ok. Zatvorite preferences prozor klikajući ok. Ako ste sve dobro napravili trebali bi moć koristit Thunderbolt, a to je najlakše testirat tako da se u praznom fla-u na prvom frameu stavi ova linija koda:

1
import org.osflash.thunderbolt.Logger;

Sad kliknite Ctrl + Enter da testirate swf i ako vam se u compiler error windowu ne pojavljuje greška sve ste dobro napravili, ako imate grešku pročitajte ovaj dio ponovno i nađite gdje ste pogriješili. Isto se narihtava putanja do AS_2 fajlova.

3.KORIŠTENJE

Morate imati firefox i instaliran firebug addon u njemu. Kad otvorite swf ili stranicu koja koristi logger otvorite firebug window, odite na net tab i aktivirajte sve tri kućice i potvrdite. Nakon ovog bi trebali vidjet poruke iz flasha u console tabu.

Dio sa kodom je jednostavan. Prvo morate importirati skriptu u flash i pozvati logger na mjestu gdje bi pozvali trace(). Logger vam može koristi kao trace unutar flash ide-a(outputp panel) i kad gledate swf unutar firefoxa. Ja još uvijek koristim trace kad radim jer se manje piše, ali kad se stvari provjeravaju u browseru koristim logger. Kad kliknete na gumb pojavit će se poruke. Možete koristiti info, warn, error, debug metode. Svaka metoda se vizualno razlikuje unutar firebug-a.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
import org.osflash.thunderbolt.Logger;
 
gumb_btn.addEventListener(MouseEvent.CLICK, onGumbClick);
 
function onGumbClick(e:MouseEvent):void
{
	Logger.info("Flash trace u Firebugu");
	Logger.warn("Flash trace u Firebugu");
	Logger.error("Flash trace u Firebugu");
	Logger.debug("Flash trace u Firebugu");
}(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

Source fajl

Pozdrav
Luka

 1. May 23rd, 2009 at 21:52 | #1

  Hvala na ovome.

  Btw ne moraš prolaziti ovu cijelu proceduru stvarnja foldera, mjenjanje preferenci samog actionscripta itd.

  Samo postaviš org folder u folder svog projekta i importaš ga.

  Ovo mi stvarno spašava život, jer mi je dosta ispisivanja pomoću TextFielda… :-D

 2. May 24th, 2009 at 09:59 | #2

  Ja sve klase koje koristim u više projekata imam instalirano na jednom mjestu tako da netrebam kopirat svaki put u novi projekt koji radim, a lakše mi je i updatat klase kad su na jednom mjestu.

 3. Igor Jani Novkov
  May 28th, 2009 at 18:14 | #3

  Kako da sejvam ono sa sam “preoblikovao” jednostavno kad nesto kliknem odmah mi se vrati na staro. hvala na pomoći puno Unaprijed :)

 4. May 29th, 2009 at 10:03 | #4

  @Igor: Nerazumijem tvoje pitannje. MOžeš li malo bolje objasnit problem?

 1. No trackbacks yet.